Bemutatkozik a Horváth Mihály Gimnázium (videó)

Kérjük, támogassa alapítványunkat személyi jövedelemadója 1%-ával. [tovább>>]

nemet nyelvi tagozat

A tagozat bemutatkozó anyaga 

Diákok Sankt Augustinból

 

A Horváth Mihály Gimnázium és a sankt augustini  Rhein–Sieg Gimnázium közti diákcsere-kapcsolat hosszú múltra tekint vissza, és mindkét iskola számára nagyon fontos a hagyomány ápolása.
2014. szeptember 6-án egy 13 fős diákcsoport érkezett hozzánk két tanárral a testvériskolánkból.  A német cserediákokat gimnáziumunk tanulóival vártuk a reptéren, akik családjukkal együtt vállalták, hogy 10 napig elszállásolják őket.
A német és magyar fiatalok már hetekkel azelőtt felvették a kapcsolatot egymással, mégis nagy izgalommal várta mindenki a személyes találkozást.
Ezen a napon először a Parlamentet tekintettük meg német vezetéssel, majd Budapest sok más nevezetességét mutattunk meg a német csoportnak.
 Az itt eltöltött idő alatt próbáltunk minél színesebb programot összeállítani környékünkön is. Természetesen először Szentest fedeztük fel együtt. Mielőtt a várost megismerték, Szirbik Imre polgármester úr is fogadta a vendégeket.  Ezen a napon délután néhány drámai tagozatos diákunk egy kis műsorral kedveskedett német diáktársaiknak és tanáraiknak, majd egy vetélkedő után néptáncot is tanítottak nekik.
 Kirándultunk Szegedre, ahol a városnézés mellett a Pick múzeumba is ellátogattunk. Szegvárra biciklivel tekertünk át, ahol lovaskocsival ismertük meg a falut és tekéztünk is.
Egy napon a német diákok cserepartnereikkel iskolába mentek és részt vettek az órákon, a délutánt pedig a kalandparkban töltöttük.
Az utolsó közös napon marhapörköltet főztünk bográcsban, amit közösen elfogyasztottunk. Innen sem hiányozhatott a tánc és zene, így az utolsó közös nap is nagyon jó hangulatban telt. A hétvégéket a német diákok magyar cserepartnereik családjával töltötték, akik azt gondosan megtervezték, és gazdag programról gondoskodtak.
Sok szép élménnyel lettünk az együtt töltött idő alatt gazdagabbak, barátságok köttettek. Jövőre a Horváth Mihály Gimnázium diákjai utazhatnak majd  Sankt Augustinba , ahol viszont láthatják német barátaikat.

 

A látogatás képeit itt nézhetitek meg

 

Deutscholympiade beszámolók


 

Sebesi Petra (10. B)

 

2014. április 23-án rendezték meg az Internationale Deutscholympiade magyarországi döntőjét. Budapesten a Goethe Intézetben kellett megoldanunk a feladatokat, melyek  hét fifikás feladattal kezdődtek. Ezek lényege főként a gyorsaság volt, hiszen minden feladatra két percünk volt. Eztán következett a hallásértési és szövegértési feladat. Számunkra ez volt a legnehezebb. Hosszabb szünet után egy prezentációt kellett előadni a jövő témakörben. Ez volt a leghosszabb feladat, fél órát dolgozhattunk előre párban, majd egy maximum 5 perces előadást kellett a vázlatunk és plakátunk segítségével prezentálni. A megmérettetések után következett egy koncert, amibe mi, versenyzők is becsatlakozhattunk. A koncert során híres német zenéket játszottak. Ezután következett  az eredményhirdetés, melyen kiderült, hogy a 19. helyezést értük el az országos versenyen.

 

---

Márta Renátó (10. D)

 

A Goethe Institut 2014. április 25-én rendezte meg a Deutscholympiadét, minden évben megrendezendő országos középiskolai német nyelvi versenyét, melyen 30 páros vett részt szerte az országból.
A Horváth Mihály Gimnáziumot, illetve Szentest két tízedikes tanuló képviselte, név szerint: Sebesi Petra valamint jómagam Márta Renátó.
Az egész rendezvény óramű pontossággal zajlott, a kiadott „menetrendnek” megfelelően másodpercre pontosan kezdődtek a programok.
A verseny összesen 3 részből állt: nyelvtani, lexikai tudást tesztelő „Use of German” azaz „Pfiffigkeitsaufgaben” „Listenning, Reading”, avagy „Hörverstehen, Leseverstehen”
valamint egy prezentációból, amelyet magadott témáról, adott időre kellett elkészítenünk, választható stílusban. (Zukunftsträume, Talkshow)
Az ebédszünet után igazi németslágereket hallgathattunk, egy valahai intézetes tanítvány előadásában. (Ooooooh, einkleinergrünerKaktus am Balkooon)

A verseny izgalmasan telt el, szinte elrepült az idő, hiába tartott a rendezvény hat órahosszán át.
Az eredményhirdetésen kiderült, hogy a TOP5 díjazottak csapatába sajnos nem kerültünk be, azonban magunkénak tudhatunk egy középmezőnyt.
Az ember mindig a legjobbra törekszik, azonban hajlamos elfelejteni, hogy a sikerhez hosszú lépcsőn át vezet az út.
Jövőre reményeink szerint ismét ellátogatunk az Intézetbe, és megpróbáljuk felülmúlni az idei eredményt.

 

 

 

Látogatás a Szegedi
Tudományegyetem Germanisztika Tanszékén

 

Alkalmunk nyílt idén márciusban 25 diákkal ellátogatni a Szegedi
Tudományegyetem Germanisztika Tanszékére, ahonnan diákjaink nagyon
pozitív tapasztalatokkal tértek vissza. Hogy milyen élményekkel
gazdagodtak, erről saját maguk is beszámoltak.